ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΕΓΑΣΗ ΠΡΩΤΟΕΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ / ΦΟΙΤΗΤΡΙΩΝ ΤΟΥ ΟΠΑ ΣΤΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΑΘΗΝΩΝ

Οι πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που επιθυμούν να στεγαστούν  δωρεάν στη Φοιτητική Εστία Αθηνών μπορούν να υποβάλλουν προσωρινή (μέχρι να λάβουν τους κωδικούς τους*) αίτηση σε έντυπη μορφή συνοδευόμενη από τα κάτωθι δικαιολογητικά στη γραμματεία της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών (Πατησίων 279-281, ημιόροφος),  καθημερινά και ώρες 10:00-14:00 στα τηλ. 2102021614, 2102021615 κ Υφαντή, γραμματεία ΦΕΑ & 17:00-20:00 στο τηλ. 6932311715 κ Βιολάτου).

 

Δικαιολογητικά

  1. Αίτηση
  2. Αντίγραφο Πράξης Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου Εισοδήματος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. για το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα (γονέων & εξαρτώμενων μελών) ή ατομικό εισόδημα του ενδιαφερομένου φοιτητή (εφ’ όσον είναι άνω των 25 ετών) για το τελευταίο οικονομικό έτος (φορολογικό έτος 2023). Σε περίπτωση που δεν έχει παραληφθεί η Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου Εισοδήματος αντικαθίσταται με τη φορολογική δήλωση του τελευταίου οικονομικού έτους (φορολογικό έτος 2023).
  3. Αντίγραφο ηλεκτρονικής προεγγραφής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
  4. Αντίγραφο Ε9 τόσο του ίδιου του φοιτητή όσο και των γονέων του για το έτος 2025.

 

Προϋποθέσεις  Δωρεάν Στεγαζομένων:

 

α. Άγαμοι φοιτητές, των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, όπως προκύπτει από τις αντίστοιχες Πράξεις Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου Εισοδήματος της αρμόδιας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.) του τελευταίου οικονομικού έτους (φορολογικό έτος 2023), δεν υπερβαίνει τις τριάντα χιλιάδες (30.000) Ευρώ προκειμένου για οικογένεια με ένα μόνο τέκνο. Για οικογένειες με δύο τέκνα και πλέον το παραπάνω ποσό προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) Ευρώ για κάθε τέκνο πέραν του πρώτου.

 

Το ανωτέρω διαμορφούμενο ποσό προσαυξάνεται κατά τρεις χιλιάδες (3.000) Ευρώ εφόσον ο αδελφός του δικαιούχου φοιτητή είναι ενεργός φοιτητής του πρώτου κύκλου σπουδών. Εάν περισσότεροι του ενός αδελφοί υπάγονται σε αυτήν την κατηγορία το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά τρεις χιλιάδες (3.000) Ευρώ για καθέναν από αυτούς.

 

β. Έγγαμοι φοιτητές, των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, όπως προκύπτει από τις αντίστοιχες Πράξεις Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου Εισοδήματος της αρμόδιας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.) του τελευταίου οικονομικού έτους (φορολογικό έτος 2023), δεν υπερβαίνει τις τριάντα χιλιάδες (30.000) Ευρώ. Προκειμένου για έντεκνη οικογένεια το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) Ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο.

 

γ. Φοιτητές άνω των 25 ετών των οποίων το ετήσιο ατομικό εισόδημα, όπως προκύπτει από την αντίστοιχη Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου Εισοδήματος της αρμόδιας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.) του τελευταίου οικονομικού έτους (φορολογικό έτος 2023), δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες (10.000) Ευρώ.

 

Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του ίδιου του φοιτητή, των γονέων του και των ανήλικων αδελφών του από κάθε πηγή. Προκειμένου για έγγαμο φοιτητή, ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα των ιδίου, του/της συζύγου του/της και των ανηλίκων τέκνων του από κάθε πηγή.

 

Στις περιπτώσεις που ο δικαιούχος φοιτητής ή/και οι γονείς του ή ο/η σύζυγος του/της, εφόσον αυτός είναι έγγαμος, δεν υποχρεούνται στην υποβολή φορολογικής δήλωσης, υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α 75) περί μη υποχρέωσης υποβολής δήλωσης.

 

Η μόνιμη κατοικία του φοιτητή/τριας θα πρέπει να βρίσκεται το ελάχιστο σε απόσταση σαράντα (40) χιλιομέτρων από την έδρα του Ιδρύματος (αποδεικνύεται από έγγραφο δημόσιας αρχής με πρόσφατη ημερομηνία).

 

Οι γονείς του φοιτητή και ο ίδιος να μην είναι κύριοι ή επικαρπωτές οριζόντιας ιδιοκτησίας που βρίσκεται εντός του νομού Αττικής. Δεν λαμβάνεται υπόψιν η ψιλή κυριότητα επί των οριζοντίων ιδιοκτησιών κείμενες στο νομό Αττικής (αποδεικνύεται από την υποβολή αντιγράφου Ε9 τόσο του ίδιου του φοιτητή όσο και των γονέων του)

 

*Επισημαίνουμε ότι μόλις οι πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ενεργοποιήσουν τους λογαριασμούς τους και λάβουν όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης, κάνουν εδώ "Είσοδο" για να υποβάλουν ηλεκτρονικά την οριστική αίτησή τους, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 31-10-2024 .