Υπηρεσίες Πολιτισμού & Αθλητισμού & Εκμάθησης Ξένων Γλωσσών

Υπηρεσίες Πολιτισμού

Αντικείμενο της παροχής υπηρεσιών πολιτισμού προς τους φοιτητές του Ο.Π.Α είναι η υποστήριξη και προώθηση των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων των φοιτητών του Ο.Π.Α.
Μέλη των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της Φοιτητικής Λέσχης Ο.Π.Α είναι προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί καθώς και υποψήφιοι διδάκτορες του Ο.Π.Α.

Αναλυτικότερα:

α) Θεατρική Ομάδα

Η Θεατρική Ομάδα προσφέρει εργαστήρια και παραστάσεις. Συγκεκριμένα, τα εργαστήρια περιλαμβάνουν διάφορες ασκήσεις (γνωριμίας, εμπιστοσύνης, ορθοφωνίας, κίνησης και χαλάρωσης) θεατρικά παιχνίδια και αυτοσχεδιασμούς. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτονόμησής της, αλλά και για την καλύτερη λειτουργία της, η ομάδα καλύπτει μέρος των εργαστηρίων και από παλαιότερα μέλη της. Πραγματοποιούνται, επίσης, κύκλοι εργαστηρίων συγκεκριμένης θεματικής ενότητας όπως κινησιολογία, θεωρητική προσέγγιση θεατρικών τεχνικών και σεμινάριο θεατρικής συγγραφής-σεναρίου από εξωτερικούς συνεργάτες με μεράκι και φιλική διάθεση. Οι παραστάσεις σκηνοθετούνται κυρίως από συνεργάτες της ομάδας και τα τελευταία χρόνια σκηνοθετούνται και από παλαιότερα μέλη της.

β) Παραδοσιακοί Χοροί

Σκοπός της πολιτιστικής δραστηριότητας των παραδοσιακών χορών είναι η ευαισθητοποίηση των φοιτητών σε θέματα του λαϊκού πολιτισμού, ώστε να γίνει βίωμα του καθενός η πολιτιστική μας κληρονομιά. Στα μαθήματα διδάσκονται χοροί και τραγούδια από όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας. Πιο συγκεκριμένα, διδάσκονται χοροί από την Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη, Πελοπόννησο, Νησιά Ιονίου και Αιγαίου, Κρήτη αλλά και από την Μικρά Ασία και τον Πόντο.

γ) Κινηματογραφική Ομάδα

Σκοπός της κινηματογραφικής ομάδας είναι η καλλιέργεια της κινηματογραφικής παιδείας στους φοιτητές. Επίσης, να ενεργοποιήσει τους φοιτητές που έχουν σχετικό ενδιαφέρον, ώστε να παραχθούν ταινίες που θα αναφέρονται στα προβλήματα και τους προβληματισμούς, καθώς και στις αισθητικές αναζητήσεις των μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και της κοινωνίας ευρύτερα.

δ) Φωτογραφική Ομάδα

Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, οι φοιτητές διδάσκονται τη θεωρία της φωτογραφίας και έρχονται σε επαφή με το έργο των σημαντικότερων φωτογράφων παγκοσμίως. Για την αποτελεσματικότερη πρακτική εξάσκηση των φοιτητών, πραγματοποιούνται επισκέψεις σε εκθέσεις φωτογραφίας σημαντικών Ελλήνων και ξένων φωτογράφων και εξορμήσεις όταν και όπου είναι εφικτό.

Στόχος είναι να πραγματοποιούνται σεμινάρια καλλιτεχνικής φωτογραφίας τα οποία απευθύνονται σε αρχάριους αλλά και προχωρημένους στην τεχνική και στην τέχνη της φωτογραφίας και τη διαμόρφωση μιας αισθητικής αντίληψης απαραίτητης για την καλλιτεχνική απόλαυση της φωτογραφικής εικόνας.

ε) Μουσικά Σχήματα (τμήμα πιάνο – χορωδία) :

Αντικείμενο της πολιτιστικής δραστηριότητας των μουσικών σχημάτων (τμήμα πιάνο – χορωδία) είναι η μουσική επιμόρφωση των φοιτητών καθώς και η οργάνωση και λειτουργία φοιτητικής χορωδίας και ορχήστρας.

στ) Ρητορικός Όμιλος

Βασικός στόχος του Ρητορικού Ομίλου είναι να διαδώσει το άθλημα του debate στην πανεπιστημιακή κοινότητα, φέρνοντας τους φοιτητές σε επαφή με μία από τις πιο συναρπαστικές και διασκεδαστικές δραστηριότητες, μαθαίνοντάς τους να απευθύνονται σε ακροατήριο και να αναπτύσσουν επιχειρήματα.

Ο Όμιλος εκπροσωπεί το Πανεπιστήμιο σε κάθε μεγάλη διοργάνωση σε Ελλάδα και εξωτερικό, αναδεικνύοντας δυναμικούς ομιλητές και κατακτώντας την κορυφή των αγωνισμάτων. Ταυτόχρονα, διοργανώνει το Πρωτάθλημα Επιχειρηματολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου πανεπιστημιακές ομάδες από όλη την Ελλάδα αναμετρώνται σε αγώνες debate, βελτιώνοντας τις ικανότητές τους και διεκδικώντας σημαντικές θέσεις ανάμεσα στους καλύτερους ομιλητές.

Στις συναντήσεις διεξάγονται σεμινάρια επιχειρηματολογίας και αγώνες debate, στα οποία οι ομιλητές εκπαιδεύονται στη δόμηση και παρουσίαση επιχειρημάτων και προπονούνται για τα επερχόμενα πρωταθλήματα.

 

Πληροφορίες στην γραμματεία της Φοιτητικής Λέσχης, Πατησίων 76, (Τηλ., 210 82 03 526, e-mail lesxi@aueb.gr )

 

Υπηρεσίες Αθλητισμού

Αντικείμενο της παροχής των υπηρεσιών αθλητισμού προς τους φοιτητές του Ο.Π.Α είναι η οργάνωση και λειτουργία προγραμμάτων σωματικής άσκησης και αθλητικών δραστηριοτήτων των φοιτητών, περιλαμβανομένης και της διδασκαλίας της τεχνικής των αθλημάτων.

Περιλαμβάνονται οι εξής αθλητικές δραστηριότητες:

  • αγωνίσματα κλασσικού αθλητισμού (στίβος)
  • κολύμβησης,
  • αντισφαίρισης (τένις)
  • καλαθόσφαιρισης (μπάσκετ),
  • πετοσφαίρισης (βόλεϊ)
  • ποδοσφαίρισης (5Χ5)

Οι φοιτητές εκτός από την συμμετοχή τους στις αθλητικές δραστηριότητες για ψυχαγωγικούς λόγους, μπορούν να πλαισιώνουν τις αντιπροσωπευτικές ομάδες του Τμήματός τους ή και του Πανεπιστημίου και να συμμετέχουν κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους σε εσωτερικά, διαπανεπιστημιακά και διεθνή φοιτητικά πρωταθλήματα.

Πληροφορίες στην γραμματεία της Φοιτητικής Λέσχης, Πατησίων 76, (Τηλ. 210 82 03 526, e-mail lesxi@aueb.gr )

 

Υπηρεσίες Εκμάθησης Ξένων Γλωσσών

Αντικείμενο της παροχής εκμάθησης ξένων γλωσσών είναι η εκμάθηση ξένων γλωσσών σε φοιτητές. Στόχος είναι η ανάπτυξη και η καλλιέργεια της επικοινωνιακής ικανότητας των φοιτητών στη ξένη γλώσσα, ώστε οι φοιτητές να μπορούν να ανταποκριθούν σε πέντε βασικές γλωσσικές δεξιότητες:

  • ακουστικής κατανόησης,
  • γραπτής έκφρασης,
  • προφορικής έκφρασης,
  • κατανόησης γραπτού λόγου και
  • στη δεξιότητα που σχετίζεται με το πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας, στην οποία ομιλείται η γλώσσα που διδάσκονται

Πληροφορίες στην γραμματεία της Φοιτητικής Λέσχης, Πατησίων 76, (Τηλ. 210 82 03 219, e-mail lesxi@aueb.gr )